matematykaszkolna.pl
Symetralna odcinka Stefan : Wiedząc, że A=(−3,2), B=(5,−6), C=(6,3) i D=(1,2), sprawdź, czy punkty C i D leżą na symetralnej odcinka AB. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
16 lis 16:41
===: rysunek
16 lis 16:46
===: Policz czy punkt C (potem D) jest równoodległy od A i B
16 lis 16:49
PW: Rachunkowo: trzeba zastosować twierdzenie, że punkty symetralnej odcinka AB leżą w jednakowej odległości od końców odcinka. Liczyć i porównywać: |AC i |BC| oraz |AD| i |BD|.
16 lis 16:52
PW: Napisałem to samo, nie widziałem podpowiedzi z 16:49 emotka
16 lis 16:54
===: emotka ale ja znam nauczycielkę Stefana emotka Ona kazała rozwiązać to porównując współczyniki kierunkowe prostych emotka
16 lis 16:58
Stefan : Ja zrobiłem to tak, że w pierwszym kroku wyliczyłem z układu współrzędnych jak będzie wyglądał wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B w drugim kroku wyliczyłem środek odcinka AB w trzecim kroku ustaliłem wzór prostej prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty A i B w czwartym kroku podstawiłem punkty C i D do wzoru tej otrzymanej prostej prostopadłej Mogłem to tak zrobić
16 lis 16:59
===: w trzecim kroku oczywiście prosta prostopadła ale przechodząca przez środek AB Narobiłeś się ... ale OK emotka To pobaw się jeszcze samymi współczynnikami kierunkowymi emotka
16 lis 17:05