Symetralna odcinka
Stefan : Wiedząc, że A=(−3,2), B=(5,−6), C=(6,3) i D=(1,2), sprawdź, czy punkty C i D leżą na
symetralnej odcinka AB.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
16 lis 16:41
===:
16 lis 16:46
===:
Policz czy punkt C (potem D) jest równoodległy od A i B
16 lis 16:49
PW: Rachunkowo: trzeba zastosować twierdzenie, że punkty symetralnej odcinka AB leżą w jednakowej
odległości od końców odcinka.
Liczyć i porównywać: |AC i |BC| oraz |AD| i |BD|.
16 lis 16:52
PW: Napisałem to samo, nie widziałem podpowiedzi z 16:49
16 lis 16:54
===:

ale ja znam nauczycielkę
Stefana 
Ona kazała rozwiązać to porównując współczyniki
kierunkowe prostych
16 lis 16:58
Stefan : Ja zrobiłem to tak, że
w pierwszym kroku wyliczyłem z układu współrzędnych jak będzie wyglądał wzór prostej
przechodzącej przez punkty A i B
w drugim kroku wyliczyłem środek odcinka AB
w trzecim kroku ustaliłem wzór prostej prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty A i B
w czwartym kroku podstawiłem punkty C i D do wzoru tej otrzymanej prostej prostopadłej
Mogłem to tak zrobić
16 lis 16:59
===:
w trzecim kroku oczywiście prosta prostopadła ale przechodząca przez środek AB
Narobiłeś się ... ale OK

To pobaw się jeszcze samymi współczynnikami kierunkowymi
16 lis 17:05