matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całke
Romek:
Oblicz całke
e
x
∫
dx
e
2x
−4
16 lis 16:18
Adamm:
e
x
=t e
x
dx=dt
1
∫
dt
t
2
−4
1
A
B
=
+
(t−2)(t+2)
t−2
t+2
1=At+2A+Bt−2B A+B=0 2A−2B=1, A−B=1/2 2A=1/2 A=1/4 B=−1/4
1
1
1
1
1
1
∫
dt =
∫
+
dt =
ln|t−2|+
ln|t+2|+c=
t
2
−4
4
t−2
t+2
4
4
1
1
=
ln|e
x
−2|+
ln|e
x
+2|+c
4
4
16 lis 16:29