matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LcK:
x
2
+3x+7
PROSZĘ O POMOC! Rozwiąż nierówność:
<0
3x
2
+5
11 sty 15:58
Godzio:
3x
2
+ 5 > 0 więc x
2
+3x +7<0 Δ=9−28=−19 Nie ma miejsc zerowych
19
q=
>0 wierzchołek jest piowyżej osi x więc x
2
+ 3x +7 dla każdego x∊R przyjmuje
4
wartości dodatnie więc ta nierówność jest sprzeczna
11 sty 17:34
LcK:
a skąd się wzięło to 4 przy q ?
11 sty 18:48
sssss:
ze wzoru na wierzcholek
−Δ
q=
4a
11 sty 18:50