Oblicz granicę.
zumii: n√3n+4n+n3+n4
Oblicz granicę.
16 lis 15:55
Adamm: n√4n≤n√3n+4n+n3+n4≤n√4*4n
i tw. o 3 ciągach
16 lis 15:58
zumii: Dziękuję, ale dlaczego wiemy, że spośród wszystkich elementów pod pierwiastkiem, to właśnie 3n
i 4n będą najmniejsze i największe?
17 lis 09:32
Jack: Bo liczba 3n rosnie szybciej od n3 (sprawdz podstawiajac coraz wieksze n.)
Tak samo 4n szybciej od n4. (dla poczatkowych wartosci moga byc rowne albo nawet to n do
jakiejs potegi wieksze jednakze my badamy dla n−>∞ zatem podstawiajac coraz wieksze n widzimy
ze znacznie szybciej rosna.
Np
Dla n=10
n4 = 1 000
Natomiast 4n = 220 a juz 210 daje nam 1024.
17 lis 09:42