trojkąt
zaniepokojony: witam, mam zadanie którego nie potrafię rozwiązać:
O bokach pewnego trójkąta ABC wiadomo że |AB|=4 oraz |CB|=1
oblicz promień okręgu wpisanego i promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
16 lis 15:29
Jerzy:
Bo się nie da.
16 lis 15:32
piotr1973: potrzebny jakiś kąt lub trzeci bok
16 lis 15:34
zaniepokojony: zapomniałem dopisać, że kąt ABC=120stopni
przepraszam
16 lis 15:35
zaniepokojony: nikt nic?
16 lis 16:02
PW: Nikt nic. Zadanie jest za trudne. Przestań poganiać. Ja np., gdy widzę "nikt nic", odczuwam to
jako kpinę i w ogóle nie próbuję rozwiązywać.
16 lis 16:05
Omikron: Z twierdzenia cosinusów policz trzeci bok. Z twierdzenia sinusów promień okręgu opisanego. Z
zależności wzorów na pola trójkąta promień okręgu wpisanego.
16 lis 16:08
zaniepokojony: Pokazałbyś jak wpisany policzyc?
16 lis 16:11
PW: Jeżeli miałoby być tak, że promień okręgu opisanego
czyli średnica okręgu opisanego miałaby być
2r =
√7 < 2,7,
to jak w tym kole zmieściłby się bok AB o długości 4?
Warto jakoś weryfikować w prosty sposób swoje obliczenia.
16 lis 16:20
Omikron: | | a+b+c | |
Policz pole np. Ze wzoru Herona. Podstaw do wzoru P= |
| r i oblicz z tego r. |
| | 2 | |
16 lis 16:25