Z^3=1
Sys: Z3=1
x3+3x2iy−3xy2−iy3=1
Porównuję części rzeczywiste i urojone.
1. x3−3xy2=1
2. 3x2y−y3=0
3x2y−y3=0
y(3x2−y2)=0 więc y=0 lub 3x2−y2=0
Dla y=0 ⇔ x =1
Jak rozwiązać to 3x2−y2=0
16 lis 15:19
Adamm: y2=3x2
y=√3x lub y=−√3x
16 lis 15:28
Sys: Dla y=√3x
Z 1. x3−3x(√3x)2=1
Wychodzi x=−12 ⇔ −√32
Dla y=−√3x
Z 1. x3−3x(√3x)2=1
Wychodzi również x=−12 ⇔ −√32
16 lis 15:45
Adamm: | | 1 | | √3 | |
jedno jest dobrze, drugie powinno być − |
| +i |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 lis 15:49
Sys: Brakuje rozwiązania z x=−12 ⇔ y= √32
Chyba muszę teraz podstawić dla x=√33 lub x=− √33
16 lis 15:54
Benny: Nie lepiej Ci to rozłożyć?
z3=1
z3−1=0
(z−1)(z2+z+1)=0
16 lis 15:55
Adamm: | | 1 | |
Sys, po prostu źle obliczyłeś, dla y=−√3x podstaw x=− |
| |
| | 2 | |
16 lis 15:56
Sys: No faktycznie, rozpisałem się na kartce niepotrzebnie i pogubiłem się.
16 lis 16:02