Zbadaj zbieżność szeregu
szydloo123: Zbadaj zbieżność szeregu
∑ (n
n)/(5
n*n!)
Z góry dziękuję za pomoc
16 lis 13:57
Adamm: | | an+1 | | | | 1 | | n+1 | |
| |
| | = |
| = |
| ( |
| )n |
| | an | | | | 5 | | n | |
| | 1 | | n+1 | | 1 | |
limn→∞ |
| ( |
| )n = |
| *e<1 |
| | 5 | | n | | 5 | |
zgodnie z kryterium d'Alemberta ciąg jest zbieżny
16 lis 14:03
Adamm: szereg jest zbieżny, nie ciąg
16 lis 14:03
szydloo123: Dlaczego do potęgi nie podstawiasz n+1?
16 lis 14:28
Adamm: jaśniej można?
16 lis 14:35
szydloo123: Już zrozumiałem, sorki
16 lis 14:38
Adamm: jeśli chodzi ci o an+1, wyciągnąłem n+1 z (n+1)n+1, 5 z 5n+1 oraz n+1 z (n+1)!,
po prostu poszedłem na skróty z zapisem
16 lis 14:40
szydloo123: Tak właśnie zauważyłem
16 lis 14:43