Asia: Liczbe osob zwiedzajacych wystawe n tego dnia od momentu jej otwarcia podaje wzor
W(n)=-4n2+48n-2. Okresl dziedzine tej funkcji i odpowiedz:
a) ile trwala wystawa?
b) w ktorym dniu wystawe odwiedzilo najwiecej osob i ile ich bylo?
c) ile osob odwiedzilo wystawe podczas jej trwania?
5 lis 21:40
karol:
napewno dobrze napisałaś funkcję
5 lis 22:02
Asia: tak na pewno
5 lis 22:05
karol:
- Δ - 2272
ok! b) ymax = ------ = --------- = 142 osób
4a - 16
- b - 48
dla xw = ----- = ------- = 6 w szóstym dniu
2a - 8
w 6-ym dniu najwięcej czyli 142 osoby
a) wiemy ,że
x1+x2
--------- = 6
2
x1 + x2 = 12
1 +x2 = 12 => x2 = 11 dni bo od pierwszego dnia
czyli
x1 =1
odp n =11 dni
c) [F(1) + F(2) +F(3) +F(4) +F(5) ] *(2) + 142 ( bo w szóstym)
oblicz te wartości podstawiajaąc za n ={1, 2, 3, 4 ,5}
poradzisz już ,bo nie mam czasu

powodzenia myśle ,że wiesz

?
5 lis 23:06
Asia: Tak juz wiem poradze sobie dzieki wielkie
5 lis 23:39