Wyznacz pochodną funkcji
Czix: wyznacz pochodną funkcji
f(x)= 3ln2x + ln3x
16 lis 12:49
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 3lnx | |
f'(x) = 6lnx* |
| + 3ln2x* |
| = |
| (2 + lnx) |
| | x | | x | | x | |
16 lis 12:52
Jerzy:
Masz jeszcze pochodną z x
xx:
| | 1 | |
= xxx*xx*[ln(x=1)*lnx + |
| ] |
| | x | |
16 lis 12:53
Czix: Jerzy−> dziękuję <3
16 lis 12:54
Jerzy:
| | 1 | |
Żle zapisałem: = xxx*xx*(ln2x + lnx + |
| ) |
| | x | |
16 lis 12:55
Czix: a wiesz jak znalezc pochodna do:
f(x)= lnxx
16 lis 13:09
Jerzy:
Wiem:
| | 1 | |
(lnxx)' = (xlnx)' = lnx + x* |
| = lnx + 1 |
| | x | |
16 lis 13:11
Benny: lnxx=xlnx
16 lis 13:11