...
zostaly3h:
Podaj element odwrotny do 5 wzgledem mnozenia.
Jak to zrobic?
16 lis 11:54
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Element odwrotny do 5 , to |
| , bo: 5* |
| = 1 ( a 1 jest elementem neutralnym |
| | 5 | | 5 | |
mnożenia )
16 lis 11:58
zostaly3h: rozumiem, dziekuje.
Jak obliczam element neutralny lub odwrotny w np. {−1,1} przy mnozeniu to neutralny = 1, a
odwrotny do a to a skoro a o b = e = 1?
I jeszcze pytanie czy sprawdzajac czy mam do czynienia z grupą obliczajac el. neutralny i
odwrotny musze sprawdzic czy zawiera sie on w podanych elementach, np. w N dla G(N,+)?
16 lis 12:04
zostaly3h: Będę bardzo wdzięczny za odp., bo za 2,5h piszę
16 lis 12:33
zostaly3h: I jeszcze jedno wazne pytanie − czy wykazac np. lacznosc moge na przykladzie?
16 lis 12:35
Benny: Nie, bo łączność musi zachodzić dla dowolnych elementów z grupy.
16 lis 12:36
zostaly3h: Mógłbyś mi w takim razie pokazać jak udowodnić łączność dla np. {−1,1} z mnożeniem?
16 lis 12:39
Benny: Masz grupę dwuelementową?
16 lis 12:40
zostaly3h: Tak.
16 lis 12:42
zostaly3h: Wystarczy tak napisać?
a o (b o c) = a o (b*c) = a*(b*c) = a*b*c
(a o b) o c = (a*b) o c = (a*b)*c = a*b*c
16 lis 12:52
zostaly3h: Bardzo prosze o odp na 12:52 i to czy el. neutralny i odwrotny tez musi byc wewnetrzny
16 lis 13:03
zostaly3h: :(
16 lis 14:08