Liczba jest równa
joko:
A.21 B.7 C.22 D.20
Bardzo proszę o rozpisanie zadania.
16 lis 03:10
kolos: jesteś?
16 lis 03:18
kolos:
7 * 313 − 312 = 7 * 3 * 312 − 312 = 21 * 312 − 312 =
= 312(21 − 1) = 20 * 312 = 20 * 96 = 20 * 813
teraz skracasz 813 z licznika i mianownika i zostaje samo 20 w liczniku −> odp D
16 lis 03:21
joko: Nie bardzo rozumiem czemu 21*312−312=312(21−1)
16 lis 03:32
joko: Aaaa, chyba jednak rozumiem :x
16 lis 03:34
joko: Po prostu tak jakbym odjął 312 od 21*312 i wyszło 20*312
16 lis 03:35
joko: | | 20*312 | |
W zasadzie jak już mam |
| to moge sobie uprościć 813 do 312 i wtedy |
| | 813 | |
skrócić.
16 lis 03:37
kolos: dokładnie tak
16 lis 03:38
joko: Bardzo dziękuje za pomoc
16 lis 03:40
kolos: spoko
16 lis 03:42