matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tttt
ola:
√
3
cosx=1−sinx i sinx+sin2x=sin3x dacie jakies wskazowki?
15 lis 23:10
ola:
z pierwszy, dalam rade ale drugi mi niewychodzi
15 lis 23:24
Bogdan:
α+β
α−β
Korzystamy z tożsamości: sinα + sinβ = 2sin
cos
2
2
α
α
oraz sinα = 2sin
cos
2
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− sinx + sin2x = sin3x
3x
x
3x
3x
2sin
cos
− 2sin
cos
= 0
2
2
2
2
3x
x
3x
2sin
(cos
− cos
) = 0
2
2
2
3x
3x
x
sin
= 0 lub cos
= cos
2
2
2
15 lis 23:33