Czas oczekiwania prawdopodobieństwo
AgnieszkaA: Prawdopodobieństwo, że klient w kolejce będzie oczekiwał na obsługę 2 minuty wynosi 0,6.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że klient będzie oczekiwał na obsługę
a) powyżej 8 minut
b) nie dłużej niż 4 minuty
c) obliczyć i zreinterpretować wartość zmiennej losowej oraz odchylenie standardowe
d) obliczyć typowy czas oczekiwania"
Póki co moje obliczenia skłaniają mnie w kierunku:
a) skoro 2 minuty p=0,6 to 8 minut p= 0.64 czyli prawdopodobieństwo w tym przypadku
wyniesie 0,1298
b) skoro 2 minuty p=0,6 to 4 minuty p = 0.62 ale jako, że mówimy o wartości"nie dłużej nic"
więc obliczamy A' czyli 1−0,36. prawdopodobieństwo wyniesie 0,64
Nie wiem ani czy idę w dobrą stronę z moim rozumieniem, nie mam też pomysłu na punktu c i d.
15 lis 22:35
g: To jest nieprecyzyjne sformułowanie. Ściśle rzecz biorąc prawdopodobieństwo czekania
dokładnie 2 minuty wynosi zero. Trzeba określić czy 0,6 to jest P[t≥2min] czy P[t≤2min].
16 lis 12:04