Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego
Stokrota: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego długość krawędzi
podstawy wynosi 3, a krawędzi bocznej 6.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Wynik mój a wynik w zbiorze zadań nie zgadzają się i nie wiem co
jest nie tak.
15 lis 22:07
Mila:

a=3
| | a2√3 | | 9√3 | | 27√3 | |
P6−kata=6* |
| =6* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | √135 | | √9*15 | | 3√15 | |
h= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3√15 | | 9√15 | |
PΔABS= |
| *3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 27√3 | | 27√15 | | 27*(√3+√15) | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 23:54
Eta:
A może taka jest odp:
| | 27*(√3+√15) | | 27√3 | |
..... |
| = |
| (√5+1) |
| | 2 | | 2 | |
16 lis 00:20
Stokrota: W zadaniu podano odpowiedź:
24(2√2+√3)
16 lis 09:14
Stokrota: Mnie wyszło identycznie jak Mili.
Nie mam pojęcia skąd w wyniku miałby się √2 znaleźć.
16 lis 09:17