opis
pytanko: W jaki najszybszy sposób rozpisać sobie wszystkie możliwości
0000
0001
0011...
,żeby żadnej nie pominąć?
15 lis 21:51
Adamm: ?
15 lis 21:52
pytanko: już znalazłem
0000
0001
0010
0011
0011
0100
0101
0110
0111
1000
1001
1010
1100
1101
1110
1111
15 lis 22:01
pytanko: teraz jest dobrze, chodziło mi o zasadę postępowania, jeśli musisz tak zrobic z 00000 to robiąc
to w własnie taki sposob niczego nie pominiesz
0000
0001
0010
0011
0100
0101
0110
0111
1000
1001
1010
1011
1100
1101
1110
1111
15 lis 22:04
Adamm: nie rozumiem o co chodziło, zresztą masz powtórki, a niektórych nie masz
15 lis 22:04
Adamm: teraz jest ok
15 lis 22:05
jc: OK. kolejne liczby w układzie dwójkowym.
15 lis 22:06
Dziadek Mróz:
od prawej strony na przemian 0 i 1 tyle razy ile masz system
kolejne na lewo to naprzemiennie 00 i 11 tyle razy ile system/2
kolejne na lewo to naprzemiennie 0000 i 1111 tyle razy ile system/4
...
dla OCT
000
001
010
011
100
101
110
111
16 lis 15:41
PW: Mówiąc inaczej: kolejne liczby naturalne od 0 do 15 (jest ich 16) zapisywać w systemie
dwójkowym używając 4 cyfr za każdym razem (tzn. zapisy używające mniej cyfr niż 4 uzupełniać
początkowymi zerami).
0 w systemie dziesiątkowym = 0000 w systemie dwójkowym
1 w systemie dziesiątkowym = 0001 w systemie dwójkowym
2 w systemie dziesiątkowym = 0010 w systemie dwójkowym
3 w systemie dziesiątkowym = 0011 w systemie dwójkowym
.........................................................................
14 w systemie dziesiątkowym = 1110 w systemie dwójkowym
15 w systemie dziesiątkowym = 1111 w systemie dwójkowym
W ten sposób uzyskamy 16 "ciągów" złożonych z cyfr 0 lub 1 − każdy inny, i żadnego nie
pominiemy, bo ciągów takich jest 24 = 16.
16 lis 16:00