matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
kam:
Pomoze ktoś z takimi zadaniami? Jak powinno się do nich podejść?
n!*n
2
1. lim
n
n
2n+(−1)
n
*n
2. lim
3n
15 lis 21:46
Adamm:
2n+(−1)
n
*n
2. a
n
=
3n
3n
a
2n
=
=1
3n
n
1
a
2n+1
=
=
3n
3
podciągi dążą do innych granic, zatem granica nie istnieje
15 lis 21:51
Adamm:
n
n−2
n*n*...*n
2
rozważmy ciąg a
n
=
= 2*
≥
n→
∞
n!
n*(n−1)*...*3
3
n!
zatem lim
= 0
n
n−2
15 lis 22:16