matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna w punkcie z definicji
helpMe:
1
Oblicz z definicji pochodną funkcji f(x) =
w punkcie x
0
=4
√
2x+1
15 lis 21:33
Adamm:
f(4+h)−f(4)
1
1
−
√
9+2h
3
lim
h→0
= lim
h→0
=
h
h
3−
√
9+2h
3
√
9+2h
3−
√
9+2h
= lim
h→0
= lim
h→0
=
h
3h
√
9+2h
−2
−2
1
=lim
h→0
=
= −
3
√
9+2h
(3+
√
9+2h
)
9*6
27
15 lis 21:42