Stereometria
zagubiony: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między ścianą boczną a podstawą jest równy α. Oblicz
cosinus kąta między ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
15 lis 21:20
zagubiony: Czy ktokolwiek mógłby mi pomóc?
15 lis 22:28
Mila:
Szukałeś w internecie, były takie zadania.
15 lis 23:03
Bogdan:

Podaję jeden ze sposobów rozwiązania zadania (w trzech postach)
| r | | r2 | |
| = cosα ⇒ h2 = |
| |
| h | | cos2α | |
15 lis 23:22
Bogdan:
| | r2 | | r2(1 + 3cos2α) | |
b2 = h2 + 3r2 ⇒ b2 = |
| + 3r2 = |
| |
| | cos2α | | cos2α | |
| | 1 | | 1 | |
Pole tego trójkata |
| *r√3*h = |
| *b*w ⇒ 3r2h2 = b2*w2 |
| | 2 | | 2 | |
| | r2 | | r2(1 + 3cos2α) | | 3r2 | |
3r2* |
| = |
| *w2 ⇒ w2 = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | 1 + 3cos2α | |
15 lis 23:23
Bogdan:
| | 2w2 − 12r2 | | r2 | |
Z twierdzenia cosinusów: cosβ = |
| = 1 − 6* |
| = ... |
| | 2w2 | | w2 | |
15 lis 23:23
zagubiony: Nie wiem jak mogę dziękować... jest Pan wielki!
Bardzo dziękuję!
15 lis 23:27
Bogdan:
Pozdrawiam
15 lis 23:33
Mila:
Właśnie zobaczyłam rozwiązanie, to swojego nie posyłam. Jest dłuższe.
15 lis 23:34
Eta:
W poście
23:23
| | 1 | | 1 | |
"Pole tego trójkąta powinno być : |
| *2r√3*h= |
| b*w |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze patrzę ?
15 lis 23:43
Bogdan:
Dobrze patrzysz Eto
15 lis 23:47
Eta:
15 lis 23:48
Bogdan:
ale kto chce, to niech sam naniesie poprawkę
15 lis 23:53