Granica funkcji
iks: Proszę o pomoc z granicą, policzyłem ją już z reguły de l'Hospitala, ale właściwie nie mieliśmy
jej jeszcze omawianej, więc jeśli jest możliwość to proszę o rozwiązanie innym sposobem, sam
nie mogę na nic wpaść.
Z góry dziękuję!
| | 1−2cosx | |
lim x→π/3 arcctg |
| |
| | π−3x | |
Odpowiedź to −π/3.
15 lis 20:33
Adamm: a jakie miałeś granice?
15 lis 20:58
Adamm: chodzi mi głownie o te z funkcjami tryg.
15 lis 20:58
Adamm: chodzi mi o cosinusy, były pokazywane jakieś granice z cosinusami?
15 lis 21:01
Adamm: taka granica może?
15 lis 21:04
Adamm: t=π/3−x
| | 1−2cos(π/3−t) | | | |
limt→0arcctg( |
| )=limt→0arcctg( |
| )= |
| | t | | t | |
| | 1−cost−√3sint | | 2sin2(t/2)−√3sint | |
=limt→0arcctg( |
| ) = limt→0arcctg( |
| ) = |
| | t | | t | |
= arcctg(−
√3) = −π/3
15 lis 21:20