granica
qwerty: Obliczyć granicę:
x+1 jest w potedze
15 lis 20:24
Ajtek:
Na oko to 1, ale pewności nie mam

.
15 lis 20:28
Adamm: | | 4 | |
limx→∞ (1− |
| )x+1 = e−4 |
| | x+2 | |
15 lis 20:30
Żaneta: Na pewno nie 1. To będzie 1 do potęgi nieskończoności czyli symbol nieoznaczony, musisz
skorzystać ze wzory na e.
(1+1/x)x=e
15 lis 20:31
Ajtek:
Tak, wiem, napisałem, że na oko. granica e−4
15 lis 20:32
Żaneta: ok tylko się upewniam żeby nie wprowadzać w błąd
15 lis 20:35
qwerty: jak do tego doszlo
15 lis 23:17
Janek191:
| | x − 2 | | x − 2 | | | |
f(x) = ( |
| )x + 1 = ( |
| )* |
| |
| | x + 2 | | x + 2 | | | |
więc
| | e−2 | |
lim f(x) = 1* |
| = e−4 |
| | e2 | |
x→
∞
15 lis 23:49