.
zosia: dane sa punkty A=(1,1) B=(3,4).Ile wynosi wspolczynnik kierunkowy symetralnej odcinka AB

jak
to obliczyc?
11 sty 14:55
Julek:
pomogę
11 sty 15:17
jo:
Pierwsze zrób rysunek oraz wyznacz równanie prostej zawierającej odcinek AB (punkty A i B).
Ponieważ symetralna dzieli odcinek na połowę i pada do niego pod kątem prostym, to
współczynnik kierunkowy tej symetralnej będzie liczbą przeciwną i odwrotną do współczynnika
prostej AB.
11 sty 15:18
zosia: latwo tak mowic tylko jak wyznaczyc to rownanie?
11 sty 15:22
Julek:
Prosta zawierająca punkty A i B
ma wyraz ogólny y=ax+b
podstawiając :
P=(x;y)
otrzymujemy układ równań :
1=a+b
4=3a+b
odejmując
| | 3 | | 1 | |
3 = 2a ⇒ a = |
| i b = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
wzór fukcji to
Symetralna jest prostopadła do tej funkcji.
Własność prostopadłości : k⊥ l ⇔ a
1a
2 = −1
a
1 i a
2 to współczynniki kierunkowe obydwóch funkcji liniowych
| | 3 | | 2 | |
podstawiając : |
| a2 = −1 / * ( |
| )
|
| | 2 | | 3 | |
Oto współczynnik symetralnej :
11 sty 15:23
jo:
Jest konkretny wzór na prostą przechodzącą przez 2 punkty
11 sty 15:24
Julek:
Trochę trudno byłoby to odczytać z wykresu.
Zosiu, mogłabyś na podstawie tych danych obliczyć równanie symetralnej, ale
w zadaniu prosili Cię tylko o współczynnik kierunkowy
11 sty 15:25