Potęgowanie
Iguś: Oblicz [ (5−31/2)1/2 + (5+31/2)1/2 ]2
15 lis 19:51
Adamm: √a+√b=√a+b+2√ab
[ (5−31/2)1/2 + (5+31/2)1/2 ]2=[ (√10+2√22) ]2 = 10+2√22
15 lis 20:00
Iguś: Dalej nie rozumiem
15 lis 20:05
Żaneta: [ (5−31/2)1/2 + (5+31/2)1/2 ]2=(√5−√3 +
√5+√3)2=5−√3+2√(5−√3)(5+√3)+5+√3=
10+2√(5−√3)(5+√3)=10+2√52−3)=10+2√25−3=10+2√22
15 lis 20:06
Iguś: Ok dzięki ale i tak tego nie ogarniam i chyba nie ogarnę
15 lis 20:09
Żaneta: 31/2 to to samo co √3 i analogicznie z innymi nawiasami podniesionymi do potęgi 1/2 więc z
tego wynika pierwszy krok
drugi krok to rozpisanie ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)2=a2+2ab+b2 odpowiednio
a=√5−√3 a b=√5+√3, trzeci krok to kolejny wzór skróconego mnożenia
(a2−b2)=(a−b)(a+b) odpowiednio a=(5−√3) b=(5+√3)
15 lis 20:18