tryg
ola: | | 7 | |
jak rozwiązać równanie sin4x+cos4x= |
| ?  |
| | 8 | |
15 lis 19:36
PW: Wskazówka. si4x + cos4x = (sin2+cos2)2 − 2sin2xcos2x = 1 − 2sin2xcos2x
15 lis 19:40
Adamm: | | 1 | |
sin4x+cos4x=(sin2+cos2)2−2sin2cos2x=1−2sin2xcos2x=1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
sin(2x)= |
| lub sin(2x)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 lis 19:43
Eta:
sin
4x+cos
4x= (sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2x*cos
2x=
1 −0,5sin2(2x)
to równanie po podstawieniu i przekształceniu przybiera postać:
| | 1 | | 1 | |
sin(2x)= |
| v sin(2x)= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
........... dokończ
15 lis 19:43
Eta:
Spadam , bo mnie "trafi"
15 lis 19:44
ola: czemu 2sin2xcosx = 0.5sin22x a nie sin22x?
15 lis 19:50
Eta:
0,5(2sinx*cosx*2sinx*cosx) = 0,5 sin2(2x)
15 lis 19:51
ola: a dobra juz wiem
15 lis 19:51