Pole
Asia:

Witam, proszę o wytłumaczenie skąd wzięło się to co jest zaznaczone na czerwono.
Oblicz pole.
y = 2x + 3
y = −x
2 + 4x + 11
2x + 3 = − x
2 + 11
x
2 − 2x + 3 − 11 = 0
x
2 − 2x −8 = 0
Δ= b
2 − 4ac
Δ= (−2)
2 − 4 * 1 * (−8)
Δ= 36
√Δ = 6
x
1 = −2 x
2 = 4
y
1 = −1 y
2 = 11
∫4 −2 [−x2 + 4x + 11 − 2x − 3]dx=
∫4 −2 (−x2 + 2x + 8)dx=
−13x3 |4|−2 +2 * 12x2 |4−2 + 8x |4−2 = −13 (64+8) + 1(16−4)+8(4+2)=
− 24 + 12 +48 = 60 − 24 + 36 [j2}
11 sty 14:30
Asia: ∫ na górze 4, a na dole −2 nie wiedziałam jak zrobić
11 sty 14:32
11 sty 14:45
jo:
Jeśli funkcje f i g są ciągłe w przedziale <a,b> i f(x)≤g(x) w tym przedziale, to pole obszaru
ograniczonego wykresami tych funkcji i prostymi x=a i x=b jest równe:
Pole = ∫ba (g(x) − f(x)) dx
11 sty 15:09
jo:
Widać już z tego twierdzenia dlaczego tak?
11 sty 15:12
Asia: No dobra, to wiem. ale skąd się wzięło np. −13x3 ∫4−2 ... i reszta do końca
11 sty 17:08
11 sty 17:27
11 sty 17:46
11 sty 19:43