matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
zad:
α
α
Jak z tego cos(2
) zrobić to 1−sin
2
2
2
15 lis 18:54
Adamm:
cosα=1−2sin
2
(α/2)
15 lis 18:55
Janek191:
α
Pewnie powinno być 1 − 2 sin
2
?
2
Z wzoru cos ( 2 β) = 1 − 2sin
2
β
α
β =
2
15 lis 18:57
zad:
1+cosα
α
=ctg
sinα
2
α
1+cos(2
)
2
α
1+2cos
2
−1
2
L=
=
=
α
sin(2
)
2
α
α
2sin
cos
2
2
α
cos
2
α
=ctg
Dobrze ?
α
sin
2
2
15 lis 19:09
Adamm:
15 lis 19:11
zad:
Mam jeszcze pytanie
https://zapodaj.net/67e9bec257168.jpg.html
skąd się wzięło wszystko razy 2? Przecież trzeba pierwiastkować.
15 lis 19:41
zad:
√
5
+1
Wiadomo że cos 36=
Dlatego ?
4
15 lis 19:44
Adamm:
cos36=2cos
2
18−1
15 lis 19:45