Trójkąt wierzchołek
Georgina: Dane są wierzchołki A=(−4,3) i B=(4,−1) trójkąta ABC. Prosta l o równaniu y=x+7 jest osia
symetrii
tego trójkąta. Wyznacz wapóĺrzędne wierzchołka C.
Mogłby mi ktoś wytłumaczyć jak dokłasnie zrobić to zadanie? :'(
15 lis 18:38
Eta:

Oś symetrii posiada trójkąt równoboczny lub równoramienny
1/ k⊥ BC a
k= 1 to a
BC= −1
2/ AC : y= −1(x−4) −1 ⇒ y=−x+3
3/ rozwiąż układ równań prostej k i AC otrzymasz S( −2,5) −−− środek boku BC
to x
C= 2x
S−x
B=..... i y
C= 2y
S−y
B=...
C(−8, 11)
15 lis 19:38