alqebra liniowa
lim: dla jakich wartosci parametru k wektor u=(2,1,k) da sie jednoznacznie przedstawic w postaci
kombinacji liniowej wektorow w=(−4,3,5) i v=(k−1,1)
15 lis 18:21
Janek191:
Popraw v
15 lis 18:22
lim: v=(k,−1,1)
15 lis 18:35
lim: da rade ktos mi to rozpisac bo chce zrozumiec koncepcje,zrobilem niby z teqo uklad równań ale
po podstawieniu niestety sie nie zqadza i nie wiem dlaczeqo
15 lis 18:37
lim: ?
15 lis 18:43
Janek191:
Może coś takiego
2 = − 4 α + k β
1 = 3 α − 1 β
k = 5 α + 1 β
−−−−−−−−−−−−−−−−− dodaje 2 równanie do 3
2 = − 4α + k β
1 + k = 8 α ⇒ k = 8 α − 1
Mamy
2 = − 4 α + ( 8 α − 1)*β
1 = 3 α − β
| | β + 1 | |
8 α − 1 = 5α + β ⇒ 3 α = β + 1 ⇒ α = |
| |
| | 3 | |
więc
| | β + 1 | | β + 1 | |
2 = − 4* |
| + ( 8* |
| − 1)*β / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
6 = − 4β −4 + ( 8 β + 8 − 3)*β
6 = − 4β − 4 + 8 β
2 + 5 β
8 β
2 + β − 10 = 0
Δ = 1 − 4*8*(−10) = 321
| | − 1 − √321 | | − 1 + √321 | |
β = |
| lub β = |
| |
| | 16 | | 16 | |
k = 8 α − 1 =
15 lis 18:53