Geometria
Iza:

W trójkącie równoramiennym ABC długość podstawy AB jest równa 6, a ramienia AC jest równa 5. Ze
środka D podstawy poprowadzono prostą prostopadłą do ramienia AC, przecinającą to ramię w
punkcie E. Wyznacz długość odcinka DE.
Naprowadzi ktoś jak rozwiązać?
15 lis 18:14
Janek191:
Czy Δ ABC jest prostokątny ? Czy I ∡ C I = 90o ?
15 lis 18:26
===:
... co za pytanie?

Przecież ten trójkąt nie "zna" PieciGorasa
15 lis 18:29
===:
|DC|=4
P
ΔADC=0,5*3*4
| 5*|DE| | |
a jednoczęśnie PΔADC= |
| ⇒ |DE|=... |
| 2 | |
15 lis 18:33
Iza: O kątach nic nie jest wiadomo
15 lis 18:33
Janek191:

Z podobieństwa Δ mamy
15 lis 18:35
Iza: Dzięki
15 lis 18:38