kombinatoryka
poszukujący: Na ile sposobów można n kul rozmieścić w n pude̷lkach tak, żeby dokładnie dwa
pude̷lka zostały puste? Za̷łóż, że n≥3 oraz zarówno kule jak i pude̷lka są między
sobą rozróżnialne.
Czy to rozumowanie jest poprawne? Czy może zna ktoś inny sposób?
Dla n≥5:
| | | |
Dwa pudełka, które zostaną puste, możemy wybrać na | sposoby. Teraz mamy dwie możliwości: |
| | |
a) W dokładnie dwóch pudełkach umieszczamy po dwie kule i w dokładnie (n−4) po jednej. Dwa
| | | | | |
pudełka wybieramy na | sposoby, do pierwszego wybieramy kule na | sposoby, do |
| | | |
| | | |
drugiego na | sposoby, w pozostałych (n−4) pudełkach umieszczamy kule na (n−4)! |
| | |
sposoby.
b) W dokładnie jednym pudełku umieszczamy trzy kule i w dokładnie (n−3) po jednej. Pudełko
| | | |
wybieramy na (n−2) sposoby, trzy kule wybieramy do niego na | sposoby, w pozostałych |
| | |
(n−3) pudełkach umieszczamy po jednej kuli na (n−3)! sposoby.
15 lis 17:51
PW: Opowiem po swojemu.
a) Ze zbioru wszystkich kul wybieramy dwa razy po dwie kule. Można to uczynić na
sposobów. Wybrane dwójki scalamy ze sobą, każda z nich będzie tworzyła nierozłączny element
wkładany do jednego pudełka. Dokładamy 2 jednakowe kule ("białe", różniące się od już
rozważanych). W ten sposób otrzymujemy znów n elementów, które wkładamy do n pudełek. Włożenie
"białej" kuli będzie oznaczało, że pudełko jest puste − wpadła do niego kula nie brana pod
uwagę w opisie zadania.
W ten sposób mamy n elementów, w tym 2 nierozróżnialne, wkładamy je do n pudełek na
sposobów.
Wszystkich możliwości jest
b) Ze zbioru wszystkich kul wybieramy trzy kule. Można to uczynić na
sposobów. Wybraną trójkę scalamy ze sobą, będzie stanowiła nierozłączny element wkładany do
jednego z pudełek. Dokładamy 2 białe kule itd.
15 lis 18:37
poszukujący: Dziękuję

Wciąż analizuję, ale wygląda na to, że wyszedł mi ten sam wynik
15 lis 19:22
PW: Cieszę się, bo nie zawsze udaje się wymyślić dobry sposób. Jeżeli masz to samo, to jest nas
dwóch (wynik być może jest dobry).
15 lis 19:29
Mila:

1) n=3
2) lub 3
n>3
============================
sprawdzam dla n=4
| |
*(24−2)=6*14 (4 kule w dwóch pudełkach ( żadne nie może byc puste) można rozłożyć na |
| |
(2
4−2) sposobów.
wg wzoru (**)
6*[6*(1/2)+4]*2=6*7*2=6*14
n=5
Liczba suriekcji:
f: {x
1,x
2,..x
5}→{y
1,y
2,y
3}
3
5−3*2
5+3=150
wg (**)
10*[30/2+10]*3!=10*25*6=1500
też się zgadza.
Nie jest to oczywiście dowód, ale nie wyklucza rozwiązania.
15 lis 19:29
poszukujący: W tym momencie albo mnie olśniło, albo kompletnie zaćmiło.
Możliwych rozmieszczeń, w których co najmniej dwa pudełka pozostaną puste, jest
Możliwych rozmieszczeń, w których co najmniej trzy pudełka pozostaną puste, jest
Możliwych rozmieszczeń, w których co dokładnie dwa pudełka pozostaną puste, jest
15 lis 19:40
poszukujący: Aha, tego nie było

Zapomnijcie.
15 lis 19:42