Funkcja liniowa, jestem zielona lub zadanie zbyt banalne. POMOCY
duchavvv: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
a) y+1/3 =2−x
3(x+2)−2(y−2)=3x+12
b) 0,1−1/5(y+1)=0,3(x−2)
x−3/2 + 2y+9/6=1,5
c) x2−4x+3=2(x−2y)−(3−x)(3+x)
2x= 4−y
PORATUJCIE:(
15 lis 17:28
Janek191:
| | y + 1 | |
W a) jest |
| = 2 − x czy y + 13 = 2 − x ? |
| | 3 | |
15 lis 17:30
Janek191:
Mnożymy obustronnie 1 równanie przez 3 i wyliczamy z niego y lub x , a następnie
wstawiamy do 2 równania.
15 lis 17:32
duchavvv: @Janek191 pierwsze obliczone, wyszło tak jak powinno. Zostały jeszcze 3

//
15 lis 17:45
Janek191:
W b ) i c) zapisz ułamki za pomocą litery U
b)
1 równanie mnożymy obustronnie przez 10
2 równanie mnożymy obustronnie przez 6
15 lis 18:04
Janek191:
c)
Z 2 równania wyliczamy y
y = 4 − 2 x i wstawiamy do 1 równania za y
15 lis 18:08