matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczanie par liczb
Paweł:
Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych spełniających warunek
2a−1
b=
a+3
15 lis 16:14
Adamm:
7
b=2−
a+3
żeby b było całkowite, a+3=1 lub a+3=−1 lub a+3=7 lub a+3=−7
15 lis 16:17