Suma wyrazów ciągu geometrycznego
Iza: W nieskończonym ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy −216, a piąty 27. Suma wszystkich
wyrazów tego ciągu jest równa?
Po podstawieniu do układu równań wyszło mi, że q=−12, a a1=432
Jednak gdy podstawiam wszystkie dane pod wzór na sumę wychodzi mi liczba, której nie ma w
odpowiedziach
15 lis 16:10
Adamm: jest dobrze
15 lis 16:14
Iza: No tak, ale wtedy wychodzi mi, że suma wyrazów równa się 297, a takiej odpowiedzi nie mam.
15 lis 16:15
Adamm: źle policzyłeś sumę
15 lis 16:18
Eta:
S= 288
15 lis 16:19
Janek191:
@ Adamm:
Nie genderuj

Zmieniłeś płeć Izie
15 lis 16:59