projekt windy
przemek121: Cześć, mam do zrobienia taki projekt na studiach. Dodam, że chce go zrobić sam( tzn. nie
odebrać gotowy tylko sam sie pogłówkować)
1. Winda napedzana jest silnikiem elektrycznym przez przekładnie machaniczna z. Masa kabiny
wynosi mk=3000kg, masa ładunku m1=2000kg
masa przeciwwagi mp=k*(mk+mp). Predkość jazdy widny w góre i w dół jest jednakowa i wynosi
v=2[m/s] i odpowiada znamionowej predkości silnika. Srednica bebna nawijającego line d=0,4m a
jego masa mb=20[kg]
Pominąc tarcie windy i łożysk.
Wyznaczyć:
1. Przekładnie mechaniczną z
2. Moment obciążenia wału Mst na wale silnika dla jazdy w góre i w dół,
3. Moment bezwładności J układu napędowego sprowadzonego na wał silnika.
15 lis 14:11