Szereg geometryczny-zadania
Stooley: 7.193.
Budujemy nieskończony ciąg figur (Fn). Pierwszą figurą jest kwadrat o boku a. Następnie
dzielimy każdy bok kwadratu na trzy różne części i "doklejamy" cztery kwadraty o boku a/3. W
ten sposób otrzymujemy drugi wyraz ciągu. W kolejnym kroku dzielimy trzy boki mniejszych
czterych kwadratów i "doklejamy" do nich dwanaście kwadracików o boku a/9. Analogicznie
konstruujemy kolejne figury.
b) Oblicz limn→∞Ln i limn→∞Pn
Dla ułatwienia: ZADANIE POCHODZI ZE ZBIORU ZADAŃ DLA LICEUM I TECHNIKUM ZAKRESU ROZSZERZONEGO
CZĘŚĆ DRUGA AUTORSTWA MARCINA KURCZABA, ELŻBIETY KURCZAB I ELŻBIETY ŚWIDY.
15 lis 12:48
Adamm:

L
1=4a
| | a | | a | |
L3=4a+4*3* |
| +4*3*3* |
| |
| | 3 | | 9 | |
| | a | | a | | a | |
Ln=4a+4*3* |
| +4*3*3* |
| +...+4*3n−1* |
| |
| | 3 | | 9 | | 3n−1 | |
L
n=4(a+a+a+...+a)=4*n*a
lim L
n =
∞
P
1=a
2
| | a | | a | |
P3=a2+4*( |
| )2+4*3*( |
| )2 |
| | 3 | | 9 | |
| | a | | a | |
Pn=a2+4*( |
| )2+...+4*3n−2( |
| )2 |
| | 3 | | 3n−1 | |
| | a | | a2 | |
Pn=a2+4*( |
| )2+...+4* |
| |
| | 3 | | 3n | |
| | a | | a2 | | 1 | | 1 | |
4*( |
| )2+...+4* |
| =4a2( |
| +...+ |
| )= |
| | 3 | | 3n | | 9 | | 3n | |
| | 1 | | | | 1 | |
=4a2* |
| * |
| =2a2(1−( |
| )n−1) |
| | 3 | | | | 3 | |
lim P
n = 2a
2
15 lis 15:26
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | | |
pomyłka, 4a2( |
| +...+ |
| )=4a2* |
| * |
| = |
| | 9 | | 3n | | 9 | | | |
| | 2 | | 1 | |
Pn=a2+ |
| a2*(1−( |
| )n−1) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 5 | |
lim Pn = a2+ |
| a2= |
| a2 |
| | 3 | | 3 | |
15 lis 15:31