Logika i teoria zbiorów
Stefan: f: N x N → N (gdzie x− iloczyn kartezjański)
f ((n,k)) = |n2 − k2|
a) Czy f jest na N?
b) f −1 [{0}]
c) f [N x {0}]
d)f [Nieparzysta x Parzysta]
Bardzo proszę o pomoc z zadaniem.
z góry dzięki
15 lis 12:34
Stefan: @up
15 lis 14:06
PW: a) Żeby odpowiedzieć na pytanie trzeba rozstrzygnąć, czy dla każdej p∊N istnieją takie n, k∊N,
że
|n2 − k2| = p.
Ponieważ nie ma to znaczenia, możemy przyjąć n > k, wtedy warunek przyjmuje postać
(n − k)(n+k) = p.
Jakieś wątpliwości się nasuwają, trzeba je omówić.
15 lis 15:26
Stefan: Mógłbyś kontynuować tłumaczenie mi tego zadania?
15 lis 16:29
PW: Lewa strona równości
(1) (n − k)(n+k) = p
jest iloczynem, prawa może być liczbą pierwszą. W takim wypadku musi być
(n − k) = 1,
czyli
n = k + 1;
równość przyjmuje postać
1
.(k+1+k) = p
2k + 1 = p,
rozwiązanie istnieje:
(bo p − 1 jest liczbą parzystą, dzieli się przez 2).
Tak więc dla liczby pierwszej p jest
Wątpliwości co do istnienia rozwiązania równania (1) dla liczby pierwszej p zostały
rozstrzygnięte, rozwiązaniem jest para
| | p | | 1 | | p | | 1 | |
(n, k) = ( |
| + |
| , |
| − |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
A jak wygląda rozwiazanie równania (1), gdy p nie jest liczbą pierwszą, np. p = 121?
15 lis 17:11