aaaa
ola: mam obliczyc delte z 4t2+(2√2−2)t−√2=0
i to bedzie Δ=12+8√2 ale niewiem jak obliczyc z tego pierwiastek
z √12+8√2
14 lis 23:35
Jerzy:
(12 + 4√8) = (2 + 2√2)2
14 lis 23:43
5-latek: √12+8√2
{x+y=12
{x*y=32
rozwiazujac w pamieci ten ukald masz x=4 i y=8 albo x=8 i y=4
ale to dodawnie weic to nie ma znaczenia jak bedzie
wybieraz x=4 i y=8
√12+8√2= √4+√8= 2+2√2
14 lis 23:44
Jerzy:
12 + 8√2....oczywiście
14 lis 23:45
ola: acha, 5−latek a skąd wzieło sie te x*y=32 ?
14 lis 23:49
5-latek: √12+8√2=
√x+
√y
po podniesieniu do potegi drugiej obu stron masz
12+8
√2= x+y+2
√x*y
czyli x+y=12
2
√x*y= 8
√2 ale 8
√2=
√128
wiec 2
√x*y=
√128 (do potegi drugiej i masz
4x*y= 128
14 lis 23:57
5-latek: Tylko to jest dobry sposob gdy mozna ladnie zwinac wyrazenie ktore jest pod pierwiastkiem do
pelnego kwadratu .
14 lis 23:59
5-latek: jeslio bys miala √12−8√2 to musisz zalozyc ze x>y
15 lis 00:00
5-latek: No to teraz dla ciebie
√3+p[8}=
√7+2√10=
√7−4√3=
15 lis 00:04
ola: dzieki jutro zrobie bo teraz jestem zmeczona
15 lis 00:36
5-latek: I nie zrobilas
15 lis 23:12
ola: miałam w innych przykladach podobne pierwiastki i robilam twoim sposobem
15 lis 23:16