Sprawdzić, czy 𝐴∙𝐵= 𝐵∙𝐴, jeśli:
Bravo: Macierze.Sprawdzić, czy 𝐴∙𝐵= 𝐵∙𝐴, jeśli:
Nie jestem pewny czy dobrze zapisałem to jako macierze na tej stronie
14 lis 23:17
Mila:
Z czym masz problem, nie umiesz mnożyć macierzy?
14 lis 23:19
Bravo: umiem ale nie wiem jak odejmować i dodawać te cosinusy i sinusy
14 lis 23:22
zef: A= cos2a−sin2a=cos2a
B=cos2B+sin2B=1
cos2a*1=cos2a*1
L=P
14 lis 23:26
Mila:
A*B=
cosα cosβ−sinαsinβ, −cosα sinβ−sinα cosβ
cosα*sinβ+sinαcosβ, cosα cosβ−sinα sinβ
co możemy zapisać :
cos(α+β) , −sin(α+β)
sin(α+β) , cos(α+β)
B*A=A*B
14 lis 23:35
Jack: @zef
Co Ty policzyles ?

bo na wyznacznik to mi nie wyglada.
14 lis 23:37
zef: No liczyłem to jak normalną macierz:
A:
cosα*cosα−sinα(−sinα)=cos
2α+sin
2α=1
B:
cosβ*cosβ−sinβα(−sinβ)=cos
2β+sin
2β=1
Mnożyłem na krzyż:
W= |a b| = ad−bc
|c d|
W taki sposób to liczyłem
14 lis 23:41
Bravo: @Mila rozumiem tą część
A*B=
cosα cosβ−sinαsinβ, −cosα sinβ−sinα cosβ
cosα*sinβ+sinαcosβ, cosα cosβ−sinα sinβ
co możemy zapisać :
ale tego już nie bardzo
cos(α+β) , −sin(α+β)
sin(α+β) , cos(α+β)
B*A=A*B
cosα cosβ−sinαsinβ=cos(α+β)

czy cos(α+β)−sin(α+β)
14 lis 23:57
Mila:
Zef trzeba wymnożyć macierze, a Ty liczyłeś wyznaczniki.
15 lis 00:01
zef: Właśnie tak myślałem że dlatego jest źle

czyli iloczyn macierzy nie jest równy iloczynowi ich wyznaczników
15 lis 00:03
Mila:
Bravo patrz na sumy i różnice kątów:
Nie musisz tego już pisać, bo z wymnożenia po prawej otrzymasz to samo.
Dodatkowo zwijałam wzory, abyś zauważył pewną prawidłowość
w konstrukcji macierzy A, B i A*B.
−cosα sinβ−sinα cosβ=−(sinα*cosβ+cosβ*sinα)=− sin(α+β)
15 lis 00:08
Programista: A jest macierzą przekształcenia będącego obrotem o kąt α, podobnie B o kąt β, iloczyn A*B jest
macierzą przekształcenia będącego obrotem o β+α, podobnie B*A jest obrotem o α+β, skąd A*B =
B*A
15 lis 00:10
Mila:
Dobranoc Panowie
15 lis 00:12
Bravo: ehh dalej tego nie ogarniam

dla mnie to wygląda jakby zamiast wyrazów w konstrukcji np.
a*b a*b
a*b a*b
nagle zrobilo sie
a b
a b
nie wiem co się stało z tym cosinusem −(sinα*cosβ+cosβ*sinα)=− sin(α+β)
15 lis 00:19
Bravo: Dobra zadanie umiem zrobić widzę że to jest to samo jak wymnoże na piechote.
Nie wiem co to za czary tam robiłaś Mila ale mam nadzieję że uda mi się zdać bez nich
15 lis 10:41