Wyznacz dziedzinę f(x) = P{x^2-2}
Jarek: Określ dziedzinę funkcji: f(x) =
√x2−2
Jeżeli można od razu wyjaśnić czemu będę dozgonnie wdzięczny. Wiem że to proste ale nie wiem
jak to ugryźć

Nie ma pierwiastka z liczb ujemnych więc:
x
2−2 >= 0
x
2>= 2
I co dalej
14 lis 23:15
zef:

x
2−2≥0
x
2≥2
x∊(−
∞;−
√2>u<
√2;
∞)
Widać na rysunku
14 lis 23:18
===:
(x−√2)(x+√2)≥0
14 lis 23:19
Jarek: Super, dziękuje serdecznie i życzę miłego wieczoru
14 lis 23:21
Jolanta: najlepiej zaprzyjaznij się ze wzorem a2−b2=(a−b)(a+b)
(x2−2)=(x−√2)(x+√2)
bez tego wzoru łatwo zapomnieć,że √x2=+ −2
masz pierwiastki rysujesz parabolę a=1 czyli ramiona w górę.Z wykresu odczytujesz gdzie y
przyjmuje wartości równe i wieksze od zero
14 lis 23:23