oblicz pochodną
kasia: Oblicz pochodną:
sin(x)/sin(x)−cos(X)
14 lis 22:25
'Leszek: Prosze napisac starannie tresc zadania uzywajac np.nawiasow ,w matematycze nie
nalezy sie domyslac tresci , natomiast tresc powinna byc napisana dokladnie .
14 lis 22:34
kasia: f(x)=(sin(x))/(sin(x)−cos(x))
Oblicz pochodną
14 lis 22:39
'Leszek: No teraz jest dobrze tak sie domyslalem ale chcialem miec pewnosc
| | sin x | |
f(x) = |
| |
| | sin x − cos x | |
Korzystamu z pochodnej ilorazu funkcji
| | ( sinx)' *( sin x − cos x) − ( sin x )* ( sin x − cos x)' | |
f '(x) = |
| |
| | ( sin x − cos x )2 | |
| | 1 | |
Czyli f '(x) = |
| |
| | sin 2x − 1 | |
14 lis 22:48
Jolanta: | | (sinx)'*(sinx−cos)−sinx*(sinx−cosx)' | |
y'= |
| |
| | (sinx−cos)2 | |
| | cosx*(sinx−cosx)−sinx*(cosx+sinx) | |
y'= |
| |
| | (sinx−cosx)2 | |
Y'=U{−cos
2x−sin
2x}{(sinx−cosx)
2
Głowy nie dam
14 lis 22:55
kasia: Dziękuje. A czy mozesz mi jeszcze pomoc:
czy pochodna funkcji f(x)=tg4√x
będzie 2tg3√x*(1/cos2x)*(1/√x) ? bo tak mi wychodzi i nie wiem czy dobrze
14 lis 22:56
jurek: ?
14 lis 23:04
jurek: mi wychodzi inaczej
14 lis 23:05
zef: Jolanta dobrze, ale Leszek skorzystał jeszcze ze wzorów redukcyjnych.
14 lis 23:05
kasia: czy ten przyklad mozna zapisać inaczej:
−1/ (sin x − cos x)2
czy bez − przy 1 ?
14 lis 23:07
zef: | | sinx | | cosx(sinx−cosx)−sinx(cosx+sinx) | |
[ |
| ]'= |
| = |
| | sinx−cosx | | (sinx−cosx)2 | |
| cosxsinx−cos2x−sinxcosx−sin2x | |
| = |
| (sinx−cosx)2 | |
| −cos2x−sin2x | |
| = |
| sin2x+cos2x−2sinxcosx | |
| −(cos2x+sin2x) | |
| = |
| 1−2sinxcosx | |
14 lis 23:10
kasia: Dziękuję
14 lis 23:12