Oblicz długość odcinka
Krzysiek:

Witam, mam podany trójkąt rozwartokątny, gdzie |AC| = 4, kąt |BAC| = 120°, a tgα = 1/2.
Muszę obliczyć długość odcinka CD, gdzie D jest spodkiem wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z
| |BD| | |
wierzchołka B. Wiem, że tgα = |
| , jak mogę znaleźć odcinek |DB|? |
| x+4 | |
14 lis 21:53
Adamm: |∡BCD|=60
skorzystaj z właściwości trójkąta 30, 60, 90
14 lis 21:56
Mila:
Jeżeli w treści ∡BAC=120 to rysunek nie jest dobry.
14 lis 22:05
Mila:
Napisz treść dokładnie.
14 lis 22:05
Adamm: rysunek jest tylko do poglądu, ważna jest treść
14 lis 22:07
Eta:

Jeżeli poprawny kąt to: |<ACB|=120
o
to:
| x√3 | | 1 | |
tgα= |
| = |
| ⇒ .......... x=...... |
| x+4 | | 2 | |
14 lis 23:00