14 lis 21:33
Ala:(: pomocy
14 lis 21:45
Ala:(: prosze o pomoc
14 lis 22:07
Ajtek:
Sprowadzasz do wspólnego mianownika to raz, dwa, mnożysz przez wspólny mianownik nierówność to
dwa. Dalej już z górki
14 lis 22:13
14 lis 22:21
Ajtek:
Poczekaj, sprawdzę

.
14 lis 22:23
Ajtek:
Niestety nie, pokaz obliczenia.
14 lis 22:24
Ajtek:
Dalej sama

.
14 lis 22:26
Ala:(: ach teraz mio wyszlo 4 i 1/2

wspolny mianownik to 6?
14 lis 22:28
Ajtek:
No dla 2 i 3 to tak. A Ty jaki miałaś? Też nie jest to poprawny wynik.
14 lis 22:30
Ala:(: to chociaz wynik napisz sama dojde
14 lis 22:35
Ajtek:
Wymnóz moja nierówność, to raz, dwa, następnie pomnóż obie strony nierówności przez 6:
| 2*x | | 3*(2x+1) | |
| − |
| >1+x /*6 |
| 6 | | 6 | |
2*x−3*(2x+1)>(1+x)*6
Dalej sama

.
14 lis 22:39
Ala:(: x=1/3 ?
14 lis 23:39
Ajtek:
Nie.
14 lis 23:40
Ala:(: 2x−6x+3>6+6x
−10x>3
x<−1/3
14 lis 23:42
Ala:(: to gdzie ma byc inny znak plus lub minus?
14 lis 23:43
Ala:(: 2x−6x−3
14 lis 23:44
Ala:(: jejku ja przepraszam ale robilam to ostatnio 6 lat temu
14 lis 23:46
Ajtek:
Ostatni post jest okej

Gubisz nawias w tym miejscu −3
(2x+1
), przy mnożeniu przez 6. Teraz powinno wyjść

.
14 lis 23:47
Ala:(: 1i 1/2
14 lis 23:47
Ala:(: Teraz to ja juz nic nie wiem.
14 lis 23:56
Ala:(: mam 10 roznych rozwiazan i za kazdym razem wychodzi co innego. to takie proste ale przez znaki
= lub − nie wyjdzie nic poprawnie
14 lis 23:57
Ajtek:
Ala:( późna godzina jest, idź spać. Ja nie podaję gotowców, tylko wskazówki. Ostatnia
wskazówka:
2x−6x−3>6+6x
15 lis 00:00
Ala:(: to juz mam. a wynik 10x<−9 jak mam ze x=−0.9
15 lis 00:06
Ajtek:
Nie x=.... tylko 10x>−9 czyli x>...
15 lis 00:09
jjjjjk:
cd
Ajtka
−4x − 6x > 6 + 3
−10x > 9
Rozwiazujesz nierownosc a nie rownanie
15 lis 00:11
Ala:(: no pomylilam znak. ale nie zmieniam znaku > na < jak przenosze − ? x<−0.9
15 lis 00:13
Ajtek:
Faktycznie, machnąłem się w znaku nierówności

Późna pora jak pisałem, spokojnej nocy
15 lis 00:14
jjjjjk:
zmieniasz zwrot nierownosci gdy mnozysz/dzielisz przez '−'
15 lis 00:14
Ala:(: no wyprzedziłeś/lłaś mnie. dziękuję serdecznie. Dobranoc
15 lis 00:15
Ala:(: A Tobie to placa za taka pomoc?

Bo za darmo to chyba bym nerwow nie miala
15 lis 00:17
jjjjjk:
wszyscy pomagaja za free
15 lis 00:18
Ajtek:
Dziękuję jest dla mnie zapłatą, to raz, dwa, wierzę, że czegoś nauczę. A jak widzisz pora późna
to i ja błędy popełniam. Spokojnej
15 lis 00:20
Ala:(: Hmm...to ja dziekuje za pomoc

Dobrej nocy
15 lis 00:21
Ala:(: Ale jutro tez bede potrzebowac pomocy to sie odezwe
15 lis 00:23
Ajtek:
Podziękowałaś już o 00:15

.
15 lis 00:26
Ala:(: Oj...Lepiej więcej razy niż w ogóle
15 lis 00:30