Wyrażenia algebraiczne. Rozwiąż równania
Goldi: Rozwiąż równania:
a) (8x4−x)2=0
b) (x2−1)(x3−2x2+x−2)=0
c) (5−2x)2(4−x)2(6−3x)=0
14 lis 21:13
Janek191:
a)
| | 1 | |
⇔ 8 x4 − x = 0 ⇔ x*( 8 x3 − 1) = 0 ⇔ x = 0 lub x3 = |
| ⇔ |
| | 8 | |
14 lis 21:16
Janek191:
b)
(x −1)*(x + 1) [x2*( x − 2) + (x − 2)] = (x −1)*( x + 1)*( x − 2)*( x2 + 1) = 0
x = 1 lub x = − 1 lub x = 2
14 lis 21:19
Goldi: Dziękuję bardzo

I proszę jeszcze o przykład c. To z nim mam największy problem
14 lis 21:35
jolka: 3−17=
27 kwi 12:10
jolka:
27 kwi 12:10
jolka: −2p+1= p=4
−2x4+1= −8+1=−7
27 kwi 12:11
PW: Gpldi, a jakiż masz kłopot w zadaniem c), gdy wielomian jest rozłożony na czynniki?
27 kwi 12:13
wredulus_pospolitus: PW −−− dałeś się nabrać na 'odkop'
27 kwi 12:13