Oblicz działania na potęgach
Jadzia: Witam, gubię się trochę w obliczeniach przy tym przykładzie:
[( 7 + 24
1/2 )
1/2 − ( 7 − 24
1/2 )
1/2 ]
2
Wiem, że użyję tutaj wzoru (a−b)
2 = a
2 − 2ab + b
2, tyle że nie wiem jak ugryźć to, co się
dzieje w nawiasie przy obliczaniu 2ab. Jest tam możliwość zastosowania jeszcze jednego wzoru?
Jak możecie to proszę, rozpiszcie cały przykład jak powinien zostać zrobiony poprawnie.
Dziękuję
14 lis 20:58
Janek191:
... = 7 + 2412 − 2*√( 7 + 240,5)*(7 − 240,5) + 7 − 240,5 =
= 14 − 2*√25 = 14 − 2*5 = 4
14 lis 21:02
===:
a w nawiasie iloczyn sumy i różnicy
14 lis 21:03
Jadzia: Dzięki, teraz to widzę
14 lis 21:08