funkcja monotonicznosc
szarlotka: zbadaj przedziały monotoniczności funkcji:
f(x) = (x2 −5) ex2
doszłam do:
f'(x) = 2x ex2(x−2)(x+2)
ale co z tym dalej?
14 lis 20:39
Adamm: f'(x)>0
x(x−2)(x+2)>0
x∊(−2;0)∪(2;∞)
funkcja rośnie dla x∊<−2;0>, <2;∞)
14 lis 20:42
Janek191:
ex2 > 0
Zbadaj znak pochodnej w przedziałach :
( − ∞, − 2), ( − 2, 0), ( 0,2), (2 , +∞)
14 lis 20:43
szarlotka: ok dziekuje

jeszcze z tym mam problem:
wychodzi mi
| | √x + 1x −1 | |
f'(x)= |
| i nie wiem jak sie z tym dalej bawić  |
| | x3 | |
14 lis 20:54
szarlotka: up

prosze o pomoc!
15 lis 19:49