stosujac wzory skroconego mnozenia uprosc wyrazenia
Justyna00: a) (x−3)2 − (x+4)2
b) (x−5) (x+5) − 2x(3x+2)
14 lis 20:37
Janek191:
Wzory:
a) a2 − b2 = ( a − b)*(a + b)
b) (a − b)*(a + b) = a2 − b2
14 lis 20:39
Justyna00: te wzory mam przed soba ale z podstawianiem jest gorzej.
14 lis 20:47
Janek191:
a) ... = ( x − 3 − x − 4)*( x − 3 + x + 4) = −7*( 2 x + 1) = − 14 x − 7
14 lis 20:50
Janek191:
b)
.... = x2 − 52 − 6 x2 − 4 x = x2 − 25 − 6 x2 − 4 x = − 5 x2 − 4 x − 25
14 lis 20:51
Justyna00: dziekuje slicznie
14 lis 21:14