Funkcje
mati: Dane są funkcje:
f(x)=0,5x2−2x+3,5
g(x)=13x3+123
Podaj współrzędne punktu przecięcia P wykresów tych funkcji oraz miare kata, pod jakim
przecinają się styczne do tych wykresów w punkcie P.
Czyli mam przyrównać do siebie te proste żeby wyliczyć punkt P czy stworzyć układ równań?
Później wyznaczyć styczne tych wykresów i jak obliczyć ten kąt pod jakim przecinają się w
punkcie P?
14 lis 20:32
Janek191:
f(x) = g(x) − wyznacz punkt przecięcia się tych krzywych
14 lis 20:33
mati: Podbijam, bo nic nje rozumiem dalej
15 lis 15:51
Adamm: masz wyznaczyć takie, lub takiego x, że f(x) = g(x)
dalej wyznaczasz styczną do f w P, i styczną do g w P,
i wzór na tangens pomiędzy prostymi
15 lis 15:56
mati: Wyszlo mi, ze x=1
Czy to jest dobrze?
15 lis 15:57
Adamm:
15 lis 16:01
mati: Czyli punkt P to (1,0), tak? Teraz muszę wyznaczyć styczne dla funkcji f i g w tym punkcie a
potem obliczyć kąt?
15 lis 16:03
Adamm: P=(1; 2)
tak, styczne i kąt
15 lis 16:06
mati: Skąd wyszło Ci y=2?
Rozumiem, że pod którąs z funkcji muszę podstawić x=1 i obliczyć y?
15 lis 16:07
Adamm: tak, to nie jest miejsce zerowe, a jedynie punkt przecięcia
15 lis 16:09
mati: Dzięki za pomoc, w razie problemów jeszcze się odezwę.
15 lis 16:11
mati: Wszystko policzone i wyszło mi, ze przecinaja sie pod kątem 45 stopni. Moglbym prosic o
sprawdzenie?
15 lis 16:29
Adamm: f'(x)=x−2
g'(x)=x2
f'(1)=−1, g(1)=1
są prostopadłe, kąt to 90 stopni
15 lis 16:36