logarytm
bogusia: 3log3+2log2−log6=log18
11 sty 12:33
bogusia: zad 2
Wiadomo, że tgα=3 i αjest kątem ostrym. Wyznacz sinα, cosα.
11 sty 12:35
bogusia: W pewnej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
16500 zł. Gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić
o 15 zł. więcej. Oblicz, ilu maturzystów jest w tej szkole.
11 sty 12:38
bogusia: log(27*4)−log6=log18
11 sty 12:44
bogusia: log108:6 = 18
11 sty 12:47
bogusia: prawa strona = lewej
11 sty 12:48
bogusia: zad 2
Wiadomo, że tgα=3 i α jest kątem ostrym. Wyznacz sinα, cosα.
11 sty 12:51
bogusia: W pewnej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
16500 zł. Gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić
o 15 zł. więcej. Oblicz, ilu maturzystów jest w tej szkole.
11 sty 12:51
paziówna: zad. 2
| | sinα | |
tgα = |
| ⇒ sinα = 3cosα |
| | cosα | |
sin
2α + cos
2α = 1
9cos
2α + cos
2α = 1
| | √10 | | π | |
cosα = |
| (nie bierzesz ujemnego cosinusa, bo α< |
| ) |
| | 10 | | 2 | |
11 sty 12:55
bogusia: dzieki
11 sty 12:59
bogusia: W pewnej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
16500 zł. Gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić
o 15 zł. więcej. Oblicz, ilu maturzystów jest w tej szkole.
11 sty 13:00
bogusia: zad 4
Środek odcinka o końcach A=(5;−1), B=(−7;−3) jest środkiem okręgu o promieniu r=8 Napisz
równanie tego okręgu
11 sty 13:04
bogusia: zad 5
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1. Oblicz długość
przeciwprostokątnej tego trójkąta.
11 sty 13:09
paziówna: zad 4
| | 5 − 7 | | −1 − 3 | |
S = ( |
| , |
| ) = (−1, −2) |
| | 2 | | 2 | |
(x + 1)
2 + (x + 2)
2 = 8
2
(x + 1)
2 + (x + 2)
2 = 64
11 sty 13:10
paziówna: zad 5
3,4,5
5 − przeciwprostokątna
11 sty 13:11
bogusia: zad 6
W ciągu geometrycznym q=2, suma 8 początkowych wyrazów jest równa 765. Wyznacz a1
11 sty 13:12
bogusia: Jak to obliczyc to zadanie 5 skad sie to wzieło
11 sty 13:15
bogusia: zad
W pewnej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
16500 zł. Gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić
o 15 zł. więcej. Oblicz, ilu maturzystów jest w tej szkole.
11 sty 13:32
paziówna: a>0
a2+(a+1)2 = (a+2)2
a2 + a2 + 2a + 1 = a2 + 4a + 4
a2 − 2a − 3 = 0
Δ = 4 + 12 = 16 = 42
a1 = 3 ∨ a2 < 0
stąd boki: 3, 4, 5
11 sty 13:32
paziówna: zad 6
765 = a
1 (256 − 1)
a
1 = 3
11 sty 13:37
bogusia: x*y=16500
(x−10)(y+15)=16500
czy to takie równanie będzie?
11 sty 14:14
paziówna: tak
11 sty 14:33
paziówna: tak
11 sty 14:33
bogusia:
16500
y = −−−−−−−−−−−−−
x
16500
(x−10)(−−−−−−−−−−− + 15) = 16500
x
11 sty 14:42
bogusia: wynik wyjdzie 110
11 sty 14:43
aga:
14 lis 13:34
zxcvcxz: −7log30,5
13 gru 20:14