rownanie
masterr: rozwiązać równanie w ciele Z11;
9x2+8 =2
nie rozumiem, mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym rózni się równanie w ciele Zx od "zwykłego"
rownania?
14 lis 20:22
masterr: bardzo prosiłbym o wytłumaczenie lub o jakies materiały, gdzie mogę się tego nauczyc
14 lis 20:36
masterr: f5
14 lis 21:05
jc:
Rachunki w Z11.
9x2 = 2 − 8 = 5
x2 = 5/9 = 3
Kolejne kwadraty: 0,1,4,9,5,3,...
Masz dwa rozwiązania: 5 oraz −5 = 6.
14 lis 21:10
Mila:
Wszystkie działania arytmetyczne są wykonywane modulo 11.
14 lis 21:22
masterr: a jak policzono :
x2 = 5/9 = 3
?
14 lis 21:22
Adamm: 3*9=27=5
14 lis 21:24
masterr: o ile rozumiem, ze 3*9=27=5 to nie rozumiem tego "5/9=3"
14 lis 21:34
Adamm: | 5 | |
| znaczy liczba która przy pomnożeniu przez 9 daje 5, taką liczbą jest 3 |
| 9 | |
14 lis 21:37
Mila:
9x2+8=2 /−11
9x2−3=−9 /+3
9x2=−6⇔
9x2=5 ( mod 11)
szukasz odwrotnej do 9 − [9*5=45=44+1=4*11+1⇔9*5=1(mod11)]
9*5x2=25( mod11)⇔
1x2=25 (mod11)
x=5 lub x=−5 ⇔
x=5 +11k lub x=6+11k w Z11, k∊C
Spr.
9*25+8=233=21*11+2 L=P
9*36+8=332=30*11+2 L=p
14 lis 21:43
masterr: a ok juz rozumiem, dzieki
tylko teraz pytanie czy jest jakas metoda, zeby znalezc to liczbę jakoś szybciej, anizeli
sprawdzać wszystkie możliwości ?
14 lis 21:43
masterr: +prosilbym o jakies 2−3 przykłady zadań tego typu, abym mógł to sobie przecwiczyc
14 lis 21:46
Mila:
Jeżeli chodzi o odwrotną liczbę to rozszerzony algorytm Euklidesa.
14 lis 21:55
masterr: dzieki Wam wszystkim!
chyba rozumiem
moj przykład: 7x
2+5=2
7x
2=8
x
1=3 i x
2=8
15 lis 00:45
masterr: a jeszcze pytanie jak policzyc takie rownanie:
9x2+8x=2
Moge to policzyc w taki sposob, ze sprawdze kazda możliwość bo jest ich w tym przypadku 11, ale
czy jest inna opcja?
15 lis 00:54
masterr: podbijam
15 lis 11:25
masterr: f5
15 lis 13:28
Mila:
Δ=4 (w Z11)
x=8+11k lub x= 7+11k, k∊C
15 lis 17:57
jc: Mila, potem trzeba policzyć pierwiastek. Potrafisz bez sprawdzania?
15 lis 18:04