zadanie z oprocentowania
zadanie z oprocentowania: Ile moge wyplacic z konta dzis, jezeli konto jest oprocentowanie roczna stopa 1,8%,a 5 lat temu
wplacilem 15000zl, a za 3 lata chce miec 17000 zl ?
Moglbym tutaj to policzyc na 2 sposoby:
albo startujac od −5 roku(patrzac na dzien dzisiejszy) i policzyc ile bede mial pieniedzy dzis
po 5 latach
K=15000* 1.0185≈16399
albo majac po tych 3 latach kapital 17000 cofnac sie o 3 lata i zobaczyc ile bede mial
pieniedzy na dzien dzisiejszy
K= 1700*1.018−3≈16114
i nie wychodzi mi tutaj rownowaznosc, wiec cos musi byc nie tak. prosilbym o pomoc
Kierowalem sie wzorem na model wartosci kapitalu w czasie:
K(t)=K(t0)(1+r)t−t0
t−dowolny moment
r=oprocentowanie
t0=czas w ktorym znamy wartosc kapitalu
14 lis 19:59