proszę o sprawdzenie
JAck: Proszę o sprawdzenie.
Dany jest ciąg an=(n+(p+√p−2))/(n+4). Wyznaczyć wartości parametru p dla których an jest
malejący.
p≥2
n∊N
an−an+1<0 (w sensie kolejne wyrazy ciągu)
{(n+4)(n+p+√p−2+1)−(n+p+√p−2)(n+5)}/(n+5)(n+4)<0
po przekształcenicah wyszło
(−p−√p−2+4)(n+5)(n+4)<0
(n+5)(n+4)>0 /zawsze+ bo n∊N
(−p−√p−2+4)<0
4−p<√p−2/ zał: p≤4
16−8*p+p2<p−2
p2−9*p+18<0
p1=3
p2=6
p∊(3;6)∧p∊(−∞;4> Odp: p∊(3,4>
14 lis 19:56
Adamm: na pewno jest źle, to ci mogę powiedzieć, niestety napisane zbyt chaotycznie
an−an+1<0 wtedy ciąg nie jest malejący ale rosnący
{(n+4)(n+p+√p−2+1)−(n+p+√p−2)(n+5)}/(n+5)(n+4)<0 pod pierwiastkami nie ma zmian
dalej mi się nie chce sprawdzać
14 lis 19:59
JAck: źle tylko przepisalem warunek, powinno być an+1−an<0. Obliczenia są dalej dla ciągu
malejącego.
14 lis 20:05